Valborg

Bilder från Pinterest.

Som vi finlandssvenskar säger, Glada vappen! Förutom halloween och påsk är valborg absolut en av mina favorithögtider! Man byter kapitel, säger äntligen hejdå till den långa och dystra vintern och har hela härliga sommaren framför sig. Livet leker!

Här i Finland är det tradition att fira med mjöd och munkar (och struvor), men i år har jag inte orkat laga egen mjöd utan får några flaskor levererat hit hem av min syster senare ikväll. Inte hemgjorda dock, men tydligen godkända ändå ;)

Munkar ska jag koka själv senare under dagen, måste bara till butiken först och köpa hem mjöl och jäst. Det är ju inte valborg utan mjöd och munkar! Sen har vi inga speciella planer för dagen. Daniel jobbar imorgon men jag har  tänkt att jag kanske vågar mig in till stan med barnen på 1 maj marknad ändå, ifall jag lyckas få någon annan vuxen med mig dit vill säga. Det är alltid så mycket folk så utan en hjälpande hand exploderar nog denna höggravida morsan annars, haha.

Trötta dagar

15 days to go står det på babytickern idag och jag kan konstatera att slutet på denna resa känns konstigt nog mycket snabbare än det gjort förut, än jag förväntat mig. Jag känner mig mer tillfreds nu än jag gjorde där i vecka 32 när jag stod i ishallen i Nykarleby med gråten i halsen, telefonen mot örat och barnmorskan i andra änden av tråden, och fick bekräftat att de nog inte gör någon igångsättning varken i vecka 38 eller 40, hur dåligt modern än mår, hur lite mat hon än får i sig. Mår babyn bra så kommer hon när hon är färdig. Blir jag alltför svag får jag läggas in en dag och få dropp, that's it. Hur självmordsbenägen jag än är.

Har varit nära att bryta ihop så många gånger, när jag varit konstant spyfärdig från morgon till kväll, när jag räknat hur många dagar det gått sen jag senast fått i mig mat, när jag motvilligt petat i mig några salladsblad och en morot bara för att fylla magen med något. Det är ett under att babyn hållit sig någotsånära på kurvan.

Men nu är slutet nära och jag vill påstå att jag är rätt bulletproof efter allt som hänt. Det man inte dör av gör en starkare. Även om jag är så otroligt trött hela dagarna så rullar tiden på precis som vanligt. Går jag över tiden två veckor så är det inte hela världen, för vad är två veckor i jämförelse med alla veckor vi har bakom oss? Jag har tvingat mig själv att tänka mer på förlossningen och insett hur nära det är tills jag ligger där och krystar igen. Har hittills varit så upptagen med att bara fokusera på att få må bra igen att jag nästan glömt bort vad vi får på köpet. Har förstått nu att vi får en liten människa till snart, tredje powerpuffpinglan. Sen är familjen komplett. Vilken tur att både Daniel och jag själv alltid velat ha just tre barn, för efter detta är jag klar.

Helgen

Instagrambilder från helgen (janina_nylund)

Oj vad jag har njutit av denna helg! En helg utan barnen. Vädret har varit perfekt och vi har fått så mycket gjort. Har hunnit både njuta av ledigheten och fixa och dona här hemma. Shoppat åt babyn har vi också gjort, så nu kanske vi har så det räcker i minsta storleken. Men det återstår att se när hon väl kommer ut och vi vet hur stor hon är och hur länge hon behöver storlek 50. Har fortfarande inte ens 10 par bodyn i den storleken men är hon lika stor som Joline var så kommer hon kunna ha vissa 56'or redan och då har vi så det räcker.

Det har inte blivit mycket vila för det är så mycket som behöver fixas här hemma ännu och jag finner ingen ro när det är så. Speciellt inte när barnen dessutom är borta och jag vet hur mycket smidigare det är att få saker gjorda när man inte har små hjälpande händer från alla håll. Så piggare fysiskt känner jag mig kanske inte, men psykiskt, absolut! Det är så nyttigt att få vila öronen lite emellenåt, ha någon annan som agerar domare en stund och bara få göra vad man själv känner för.

Barnen har haft en minst lika bra helg som vi föräldrar, de har varit ute hos mormor från morgon till kväll och Nicolina har fått en stor cykel utan stödhjul som hon lärt sig cykla på! Hon behövde knappt träning alls tack vare Joline's balanscykel som hon lånat och sprungit med i ungefär en månads tid. Hormonstinna jag hade svårt att hålla mig från att börja gråta när jag såg filmklippet som mamma lagt upp på facebook, när hon filmat Nicolina som cyklade helt själv på gården. Det kändes så overkligt! Det känns som en milstolpe att lära sig cykla, och det känns bara så konstigt på nåt sätt att hon kan det redan. Det påminner mig om att hon börjar skolan om ett år, och det får mig också att bli känslomässig. Självklart är jag inte ledsen över att hon växer upp, det är bara så fint att se sitt barn lära sig olika saker och växa. Vi har ju skapat henne! Och jag blir så stolt när hon lär sig nya saker. Hon är ju första barnet så allt som är nytt för henne är även nytt för oss. *Snyft*

Igår på förmiddagen hämtade vi en begagnad våningssäng och Daniel monterade ihop den tills de skulle komma hem. Han la dessutom upp två hyllor och så möblerade jag helt om i rummet och sorterade bort en massa leksaker (det gäller att passa på när de är borta) så det såg helt annorlunda ut när de kom hem. Städat och snyggt. Vi älskar att överraska dem och överraskade blev de minsann! De har lekt i rummet nästan hela morgonen redan och gör det fortfarande.

Efter lunchen ska vi gå ut så får Nicolina visa hur duktig hon blivit på att cykla.

Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar Inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production