NEHEPP, DET FICK JAG INTE ALLS

Alltså, skulle jag vetat att jag stått i kö och dessutom väntat ivrigt på att få tandställning i tre år skulle jag nog varit sur just nu. 

Det blev ingen tandställning. Jag har så fina tänder så alternativet att dra ut fyra mellantänder för att sen ha tandställning fanns varken på min eller tandläkarens karta. Andra alternativet är att jag far till VCS och opererar käken. Då flyttar de alltså fram underkäken. Att fixa bettet genom tandställning skulle innebära att bara överkäken justeras, och det ville hon inte heller rekommendera eftersom det gör att man i framtiden ser äldre ut än man är. 

Så om jag inte vill börja se ut som en mommo borde jag alltså göra en käkoperation, men det är ändå frivilligt eftersom jag inte har några större hälsoproblem förutom att det möjligtvis är delvis bettet som bidrar till min konstanta huvudvärk. Men det kan lika bra vara endast min problematiska nacke som är orsaken till det, vilket jag är rätt säker på. 

Jag fick en remiss till VCS för konsultation trots att jag inte är säker på vad jag vill göra ännu. Tandläkarn sa att det inte måste göras precis just nu, jag kan nog vänta några år ifall jag vill det. Jag kan fast laga 5-10 barn före ifall jag vill det, som hon så fint sa. Men som det känns nu tror jag inte jag alls gör något. Det skulle ju ändra rätt mycket och jag vet inte om jag vill göra det. Fastän jag inte tycker att mitt ansikte är snyggt i profil p.g.a. överbettet så är det ju ändå JAG. Och trots att jag är all for skönhetsoperationer så är jag faktiskt lite skeptisk till att ändra något som jag är född med. (alltså inte hängpattarna för det är graviditeterna som står bakom dem, inte mamma och pappa.)

Egentligen stör det mig inte att jag brister ut i skratt när jag ser en bild på mig från sidan. Får försöka inbilla mig att det bara är jag själv som ser det roliga i min profil. 

DSC 0057Random bild på mig och mini JollyMalin    •  

Håller på och går igenom tandreglering + käkoperation på vcs. Har mycker besvär o min tandläkare tyckte jag var en bra kandidat... Och på den vägen är det. Har överbett, korsbett som kräver op. Går inte att fixa med tandställning för mig så det är bara att go for it... Skriver nu som då om det på bloggen.

Sarah    •  

Ditt överbett kan också ev. rätta sig själv genom en korrigering av Atlaskotan :) Här kan du läsa mera http://www.atlasprofilax.fi/

Linnéa    •  

Du har ju trots allt fina tänder, alltid något att glädjas åt :D Jag tycker du är fin på alla sätt och vis :) Ha en bra dag!

Maja    •  

Hej Janina!
Min kompis har gjort en sådan operation fast pga korsbett/underbett. Hon hade först korsbett, fick tandställning i tre år som (såklart) gjorde tänderna raka, men också så hon fick ett ganska stort underbett. Vid operationen flyttade dom fram överkäken en liten bit och bak underkäken en lite längre bit.

Läkprocessen var fruktansvärt jobbig för henne, eftersom man blir svullen i hela ansiktet utom pannan typ, och hon gick ner mycket i vikt (hon var väldigt smal redan innan). Nu låter det som att jag endast pratar negativt om detta, MEN slutrestultatet blev så otroligt bra!! Det är fantastiskt hur det kan bli sån skillnad. Många av dom som inte känner henne jätteväl har inte känt igen henne efteråt. Mycket häftigt tycker jag faktiskt, haha!

P.S. Jag tycker att du är en jättefin (även i profil!!)

Tessa Å    •  

Ja känner ijenn mig i dina symtom, med huvudvärk och spänd nacke + att ja själv även har tinnitus av mina käkar. Tänkt bara skriv vad som har hjälpt mig. Jag märkte tydligt av spänningshuvudvärk sålänge jag studerade, så ja skyllde på de. Men det lättade inte, kom fram till att jag har spända käkmuskler --> nack & axlar. Pga av att jag biter ihop å gnisslar på nätterna. Då tog ja saken i mina egna händer å for ti tandläkarn å fixa bettskena. Kan int sov utan den längre, får direkt spänningshovuvärk. Hoppas det hjälper dej att besluta.

Lotta    •  

Min åsikt och tanke bakom saken är att om du bestämmer dej för att göra käkoperationen, så skulle jag göra den så fort som möjligt. Nämligen ju yngre du är, destu bättre läker sej kroppen. :)
Och särksilt om det är en delorsak till huvusvärkarna så skulle jag nog tänka på saken.
Själv var jag på våren på hallux valgus-operation och andra foten opereras i oktober. Har ingen lust för man måste gå på kryckor i 6 veckor och det är såååååå jobbigt, men jag tänker att det är lika bra att göra det nu så är det gjort sen.

Alexandra    •  

Hej! :-) Har själv opererat käken pga liknande problematik! Underkäken blev framflyttad 13mm i ena sidan och 11 mm i andra sidan. Min huvudvärk som hade plågat mig dagligen i över ett år försvann i princip dagen efter operationen. Verkligen inte någon lätt period efter operationen, men definitivt värt det om man haft problem pga bettet! Hoppas ni kommer fram till någon lösning :-) ha det bra och trevlig sommar till dig och familjen! :-)

I    •  

Hade själv tandställning för överbett då jag var 10-15 år. En nattandställning av silikon typ, som drog fram underkäken. Framtänderna i underkäken tog liksom i gommen så jag hade sår där innan jag började.. Idag (22 år) har jag inga problem med överbett! Som en bonus blev mina krokiga tänder raka också :) har dock inte hört att man börjar se äldre ut av att ha haft tandställning, åtminstone har jag inget problem med det ännu eftersom folk verkar tro att jag är 15 haha :D

Svar: Att tandställning skulle få en att se äldre ut gäller bara om man gör så överkäken flyttas bakåt, inte om underkäken flyttas framåt :) Och det är nåt som syns först senare när man är 40-50. Då kan man se äldre ut än vad man är.
Janina Nylund


Kom ihåg mig?
Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production