INLAGD PÅ BARNAVD.

Hela min värld är upponer just nu, vet knappt vilken dag det är eller vad jag gjorde tidigare idag. Eller rättare sagt, vad jag gjorde efter att Daniel ringde åt mig när jag var i skolan och sa att jag måste komma hem NU för att vi måste åka till sjukhuset

Joline har haft feber sen i onsdags med en rad andra symptom. 39 graders feber, rödsprängda ögon, smultrontunga, svullna fötter och händer som gör ont (hon har inte kunnat gå ibland), ingen aptit, flammiga utslag över ben och rumpa, spruckna läppar, o.s.v. De första dagarna var vi säkra på att det bara var vanlig influensa, ni vet - feber, ögoninflammation och värk i kroppen. Inget konstigt med det. Vi är inte såna som besöker läkare när vi haft feber i två dygn, jag var själv en sån som kunde ha skyhög feber i nästan en vecka när jag var liten. 

Men nu fick det nog börja räcka så Daniel gick till vårdcentralen i förmiddags. Där misstänkte de precis som vi, Scharlakansfeber, men eftersom hon hade så ont i fötterna så skickade de henne till VCS istället för att undersökas av en barnläkare. 

Två läkare kom och kände och klämde och kom båda fram till att det troligtvis är Kawasakis sjukdom. En ovanlig virussjukdom som forskare inte riktigt vet hur den uppstår, men den bör tas på allvar. I Sverige beräknas ca. 50 barn drabbas per år.   

IMG 0966
"Kawasakis sjukdom är en akut febril vaskulitsjukdom av okänd etiologi som främst drabbar barn under 5 års ålder. Sjukdomen går i spontan regress med feberfrihet inom 2-3 veckor, men utan behandling med intravenöst gammaglobulin (IVIG) riskerar 15-25 % av patienterna att drabbas av kranskärlspåverkan med dilatation, aneurysm eller trombosbildning. Sådan påverkan riskerar att utvecklas till ischemisk hjärtsjukdom eller, i sällsynta fall, ruptur av aneurysm.

Feberinsjuknande med långdragen ihållande feber och påverkat allmäntillstånd.
Den typiska kliniska bilden är ett litet högfebrilt barn med röda ögon, hudutslag, såriga läppar samt svårigheter att dricka och komma till ro.

Feber > 38,5 grader under minst 5 dagar + minst 4 av följande:

Konjunktivit - obs anamnes - ofta tidigt i förloppet

Rodnad munslemhinna, smultrontunga eller rodnade spruckna läppar

Polymorft exantem - dvs av varierande utseende, ofta även perineum

Rodnad, svullnad av händer och fötter - fjällning 10-14 dagar efter feberdebut

Halsadenit, ofta ensidig solitär > 1,5 cm

 

Det är vanligt med allmänpåverkan med främst irritabilitet, trötthet och svårighet med vätskeintag.
Vid misstanke om uppseglande Kawasakis sjukdom skall patienten läggas in på barnklinik och bedömas kliniskt vid upprepade tillfällen med senior kollega."

Källa. 

IMG 0972
Alla symptom stämmer in på hur Joline varit de senaste fem dagarna, och vi kan ju bara konstatera att vi hade en jäkla tur när de inte bara blev hemskickade från vårdcentralen, som man oftast blir. Skulle vi väntat fem till dagar så skulle risken för komplikationer genast varit skrämmande stor. Usch vill inte ens tänka tanken..  

Så nu är det några dygn på sjukhuset som väntar med vätskedropp, antibiotika, gammaglobulin, blodprov och EKG. Nu får ni hålla tummarna att hennes lilla hjärta inte blivit påverkat och att hon får bli frisk och komma hem så fort som möjligt. 

Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar Inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production