HUR MAN MÅLAR EN TRAPPA

lasarfraga

OKEEJ, tänkte försöka mig på en fråga om renovering nu. Fastän jag kan en hel del redan så känner jag mig ännu som en gröngöling, MEN jag ska göra mitt bästa. (Min lärare läser säkert dethär nu och skakar på huvudet.. haha! Nånää ja e nog bra)

Att måla trappan är faktiskt något som skrämmer mig lite också. Det är ju ett rätt ordentligt projekt och skiter det sig så orkar man knappast göra om det direkt. Därför har jag redan frågat båda mina lärare hur jag ska gå tillväga och det är nog inte alls så svårt som jag hade trott.  

För det första så ska trappan slipas ordentligt. Den är förmodligen lackad precis som vår, och allt lack måste bort innan du kan måla. Det finns målarfärg som går på lack också, men bäst blir det nog om du slipar. Slipmaskin till trappstegen som är mest nötta och för hand där slipmaskinen inte når. 

Sen börjar du med att pensla på en häftgrund. T.ex. Tikkurila Otex eller Coloria Exo. När det torkat är det dags för färgen. Då kan du använda t.ex. Tikkurila Futura Aqua eller Tikkurila Helmi. De är akrylatfärger (vattenburna) och inte farliga för varken naturen eller den som målar/andas in, fast inte lika hållbara som alkydfärger (oljebaserade) som man använde mest förr i tiden. Alkydfärger luktar starkare och länge efteråt och är inte bra att andas in mycket av (då krävs det bra ventilation), därför vill man förmodligen hellre använda akrylatfärg. Vissa föredrar dock att använda alkydfärger i alla fall just för att de är mer hållbara, slitstarka, fyller ut lite bättre och jämnare så det är något man själv får bestämma.

Kom ihåg att slipa med fint sandpapper mellan varje varv, då får du bort damm och smuts som fastnat i färgen före den torkat och ytan blir slät och fin. Vill man så kan man lacka trappan allra sist, då blir ytan mer tålig och vill man att den ska va glansig så blir den förstås det då. 

När det gäller taket så är det genast mycket enklare. Då ska du först åtminstone borsta av taket så allt damm kommer bort. Helst ska du torka av all panel, men nog räcker det att bara borsta. I köket kan det finnas smuts i taket så där är det bäst att tvätta med målartvätt eller bara torka av med våt trasa.

Sen lägger du på en grundfärg. Vi har använt Tikkurilas Siro 2 som funkar som både grundfärg (till väggar och tak) och som takfärg. Vill man kan man använda bara den till taket, då krävs det några varv till innan det täcker helt. Vi har dock använt en färg som är enkom för träpanel, nämligen Tikkurila Paneelikatto. Den är dyr men täcker bra och jag inbillar mig att det blir bäst med en färg som är enkom gjord för ändamålet. Kom sen ihåg att inte snåla med färgen, det ska va mycket färg i taket men pensla så bra att det inte droppar! Finns det sprickor i takpanelen kan du lätt gömma dem med akrylmassa, det är målarens easy-fix ;) Bara att spruta en klick längs sprickan och smeta ut det med fingret. Men GLÖM INTE att måla över det sen! Gör du inte det så fastnar allt damm just där och det syns

Det är inga svårigheter egentligen när man väl kommer igång. Bara man har rätt färg och rätt/bra penslar så går det hur bra som helst!  

Hoppas du känner dig lite mer säker nu och lycka till om/när du sätter igång :)  

Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar Inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production