ATT HA, ELLER INTE HA, JULTOMTEI år gjorde vi något som vi inte gjort tidigare,
vi var till Tuuri och shoppade julklapparna. Vanligtvis tar vi det i etapper och delar upp all shopping i två-tre omgångar i Vasa. I vår familj är det bara barnen som får klappar, och det är SÅ skönt. Våra egna barn och mina systerbarn, det är bara de som finns på min snäll-lista, hehe. Och Daniel förstås, han har oftast gjort sig förtjänt av en julkapp han också. 

En annan ny sak för i år, är att vi börjat överväga att helt lämna bort jultomten. Hela ståhejet kring att ha jultomte ger oss faktiskt bara ångest. Vi har hittills haft en tomte varje år, nästan alla år har vi köpt tjänsten av nån okänd utomstående och det är nog lite som rysk roulette vill jag påstå. Har lite trauma från ett år då vi hade en så förbenat obekväm ung man som inte såg nån i ögonen, inte sa ett ord och som dessutom uttalade barnens namn fel (obs det var bara Nicolina och Joline då) vid varje klapp. Hela julklappsutdelningen (som är barnens höjdpunkt på hela dagen, ingen vits att förneka) tog kanske 10 minuter och kostade oss 50 euro. Och barnens besvikelse sen! Herregud så ont det gjorde i hjärtat när man riktigt kunde se hur snopna de blev. 

Och tomtedräkterna som är olika överallt, och tomtarna som traskar runt på köpcenter och julmarknader en hel månad före julafton. Och nervositeten på själva julafton när tomten är huvudnumret och barnen bara går och tittar i fönstrena hela dagen och undrar när han ska komma. När han äntligen kommer är dagen nästan slut. Det blir liksom en spänd stämning hela dagen som gör att man inte riktigt kan slappna av, för barnen är otåliga och själv kan man bara hålla tummarna att man lyckats välja en bra tomte i år. En trovärdig. Men varför? 

Nicolina är på gränsen nu, hon misstänker att tomten bara är en vanlig utklädd karl. Hon vill tro men hon kan inte riktigt. Joline är blyg och Milou är rädd. Varför ska man hålla fast vid en tradition som man själv inte kan ge en orsak till varför? Det är ju ändå själva julklapparna som de ser fram emot.

Därför har vi övervägt att avstå den vanliga traditionen, och istället börja göra som i Amerika. Låta tomten lämna julklapparna under granen, natten till julafton (i Amerika är det väl natten till juldagen?). På så sätt slipper vi angsta över vem vi ska välja, hur det kommer gå och barnen slipper den långa väntan och kan istället underhålla sig på bästa sätt hela dagen med sina nya leksaker. Ifall vi skulle göra på detta sätt, så skulle de få öppna julklapparna vartefter. Tomten skulle skriva en hälsning åt dem och meddela att han inte hann till oss i år kanske, men att de istället får öppna varsin julklapp redan efter frukost och sedan en i timmen, eller nåt i den stilen. Så blir hela dagen spännande och rolig. 


 

När vi diskuterade detta kom vi fram till att vi båda har önskat att göra på detta viset när vi var små. Jag tyckte det var jobbigt med en utklädd främling som man skulle va trevlig och tacksam mot, när man ändå kunde urskilja vem julklapparna var ifrån utgående från handstilen. Det var nästan så det knöt sig lite i magen när jag hörde att nån knackade på dörren, jag var både blyg och obekväm i den situationen. Jag kan inte ens minnas att jag någonsin skulle ha trott att den tomten som kom till oss, var den riktiga? Så lugn och avslappnad julafton började kännas sen när vi var så pass stora att vi började slopa tomten hos oss och bara la klapparna under granen! Daniel minns att det inte var tomten han såg fram emot, utan just alla leksakerna. Och vem ska bestämma vilken tradition som känns mest passande i vår familj, om inte vi? 

Självklart är det barnen vi tar främst i beaktande i denna fråga, så vi ska ännu se över för- och nackdelar innan vi bestämmer oss. Men börjar vi riktigt tänka efter så ser vi inte hur det skulle kunna bli annat än succé. 

Är det någon av er som gjort såhär när barnen ännu varit små? Hur har det isåfall gått? 


 


Lina    •  

Vi har aldrig haft någon tomte åt barnen, här kommer tomten och lägger klapparna under granen på natten 😊 Barnen tassar upp på morgonen, smyger och kikar och väcker oss oftast när de inte kan hålla sig längre och vill öppna 😉 Så då blir det morgonmys med paketöppning och sen julfrukost innan vi ger oss av för julfirande med släkten (där tomten förstås också varit) 😊 Hade tomte när jag var liten men hatade det. Bara plågsamt, man tvingades ta i hand och tacka för varenda jävla paket och man SÅG att det bara var en utklädd person. Här hemma tror inte barnen på tomten längre, Anabelle kom på att det är vi som är både tomte, tandfen osv för ett år sen ungefär och skvallrade såklart för lillsyrran 😉 nu är dom dock överens om att inte skvallra för lillebrorsan utan han ska få tro på tomten ett tag 😉👍🏻 Kör på det som känns bäst för er!

Anonym    •  

Jag har inga barn ännu men har själv börjat fundera över det där . jag tycker man skall vara ärlig mot sina barn och kommer därför inte ha jultomt till mina kommande barn utan bara informera om att det finns en i rovaniemi men som int kan komma till allihopas. Jag tycker du gör ett bra val, barn skall inte behöva komma på att allt har varit ett skämt !

janina kronlund    •  

Tycker det låter riktigt smart, du argumenterar bra för er idé också :)

Tina    •  

När sonen var mindre så kom tomten och delade ut klappar i säcken och alla under granen. Då firade vi med hela tjocka släkten.
När han blev lite äldre så firade vi inte med lika många och tomten slutade komma. Min son var otroligt rädd. Tomten ställde en säck med klappar utanför dörren och så lämnade han en hälsning att han valt att inte komma in eftersom han hört att det fanns barn som tyckte det var lite läskigt. Mycket uppskattat av min son som sen kunde säga att tomten kommit när alla andra kompisar också pratade om att tomten varit där.

Lill    •  

Vilken jättebra i de!! 👍

Cecci    •  

Kör! Vår unge är bebis och vi åker till Spanien över jul så vi slipper julstress. Inte pga tomte, men av barnets farmor som började gråta när vi sa att det räcker med de tre julklappar hon redan köpt. Någon tomte kommer vi inte ha i fortsättningen heller eftersom jag är gift med en engelsman och de kör amerikanska traditioner. Finsk jul med julstrumpa på morgonen kommer det bli. Julen ska handla om gemenskap och god mat, inte om otåliga ungar som gnäller efter tomten hela dagen. Och som du redan nämnde, det är inte läskiga tomten de bryr sig om.

E    •  

Ifall ni vill hålla kvar tomtemystiken men inte köpa in en julgubbe kan ni ju alltid någon av er lämna säcken på trappan, knacka på och sen smyga in bakvägen (antar att ni har två ingångar?). Så kan ni säga att han nog inte hade tid att stanna och dela ut klapparna ;)

Sandra    •  

Vi överväger också att slopa jultomten i år. Dels för barnens skulle, men också för att det har varit mannen/pappa som har agerat jultomte. Och han vill så gärna vara med när barnen öppnar sina julklappar. Barnen tycker det är tråkigt när pappa alltid missar tomten. Så i år ska vi nog säga att tomten inte har tid att komma på besök, men har varit här för att lämna julklapparna. Man vill ju allas bästa, så kör på de ni tycker känns bäst för just er familj ♡

Matilda    •  

Jag har inga barn men har varit barn själv en gång ;) vi hade tomte ett tag när vi var små, sen några gånger igen när mina kusiner var små. Den sista gången tomtenta kom- kom han inte till oss. Han ringde ungefär när han skulle komma och meddelade att han inte kunde komma för han ena ren hade stukat foten. På grund av det ville tomten bara åka till de som bäst behövde honom altså barn som inte hade några föräldrar som kunde ge julklappar. Det var det sista vi hörde från tomten och när någon av mina kusiner er året därpå frågade var han var så drogs den här historien igen.

Smart med julkallar hela dagen. Vi brukade få en strumpa klapp på morgonen, julstrumpa hängde på sängen och innehåller var oftast ett spel eller ett pussel, en bok eller en tidning och en tandborste. Altså tre morgonklappar och de "riktiga" på kvällen vid sex-sjutiden .

Anonym    •  

jag minns från när jag var liten så ibland var det tomten (aka grannen eller nån random..när jag var ca 5-6 år var det pappa och det visste jag inte smart val av dem "ja ska ut å köpa en tidning..") haha.

men jag har också många julminnen när det har lämnats en fin lapp ute på trappan där tomten hälsade och önskade god jul och att han har så bråttom så tyvärr hinner han inte komma in i år. Typ i den stilen. Det kunde knacka på dörren och vi sprang dit och såg en säck eller påsar med presenter och lappen bland paketen. någongång har man sett en röd tomteluva springa i skogen från huset (efter några år fick ja höra att det var min syster som annars var mycket på sitt rum så jag märkte inte att hon var borta) man kan ju ha en utklädd granne i tomteluva som knackar på och springer bort..
men det tyckte jag alltid var roligt och speciellt fast tomten inte kom in.

Ebba    •  

Vi brukar köra "oj, oj Tomten har sagt att han inte hinner komma till oss i år, utan han måste åka till barn som inte har det så bra som vi... Men han lovade att han lämnar säcken utanför dörren. Ni får lyssna om det knackar!"

Så kom även själva tomte-magin, men man slapp oroa sig för främlingen, och så kunde vi hålla fast vid våra traditioner om att öppna klappar ihop på kvällen som sista "aktivitet" :)

Linda    •  

Hej!
Våra barn är 8,4 och 4 månader. Vi brukar välja ut varsin julklapp till barnen å sätta under granen så de får öppna redan på julaftons morgon. Vi brukar välja något som sysselsätter hela dagen. Sedan på kvällen får de övriga julklappar. Barnen vet att det är någon utklädd som kommer. Den riktiga tomten bor ju liksom i lappland å han hinner ju inte till alla. Älsta barnet tror jag nog vet att det är barnens farmor som är tomte, men han har aldrig sagt något om det..... de är nöjda å glada, man vet vem som kommer å det kostar ju ingenting. Vår tomte pratar inget å ser mycket dåligt så alla måste hjälpas åt å läsa på paketen. Inte kan ju tomten Heller veta vad alla heter....barnet som nu kan läsa har hjälpt till med läsning också. Barnen brukar ge tomten ett paket som tack för att han kom. Brukar vara typ choklad eller kaffepaket.
Vet att i vissa familjer brukar tomten lämna klapparna på trappan. Allt funkar säkert bra, bara man förbereder barnen på hur det blir.

Anonym    •  

när vi var små hade vi nog en tomte .. men sedan vi förstod att det inte var en riktig tomte hade vi också som i amerika .. klappar under granen då vi vaknat .. och det senare har jag nog tyckt var så mycket bättre!

Anonym    •  

Vi har haft det så där, sedan barnen varit små, nu är de 4 och 9. Det bästa vi kommit på! Barnen är ivriga på kvällen 23.12 då vi lagar "milk and cookies" åt jultomten! Det blir en massa spring och glada tjut på morgonen då julklapparna kommit under julgranen! De får öppna varsin paket på morgonen och sen öppnar vi tillsammans resten på kvällen! Riktigt lyckat och behöver int fundera var man ska skaffa en jultomte och vad är det sen som kommer på julafton! Rekomenderar varmt! Det är nästan lite magiskt!

Tina    •  

Sådär har vi gjort sen Hedvig var liten! Klappar under granen på morgnen å sen har vi åkt ut å firat vidare med släkten ute i skären å där har de haft tomte å fått mer klappar å sen har det varit sent när vi kommit tillbaka hem så då har vi tyckt d varit bra å ge på morgonen. Nu i år blir vi hemma första året nånsin eftersom vi troligtvis har en bebis då. Känns riktigt bra! Klappar på morgonen är ju det bästa för då är barnen sysselsatta å leker medans man fixar maten. Så behovet av tomte finns inte här även om de fått uppleva d hos kusinerna, men precis som du skriver...vissa har varit dåligt inhyrda ungdomar så d e inte värt det. Tomten kommer under natten å har ju så många å åka runt till så hos vissa dyker han upp senare under dagen/kvällen! Här kommer han in från balkongen...precis som påskharen å lilla jultomten. :D Tror gör de nog! Underbart. Hedvig tycker vi ska lämna gröt åt tomten i år så d ska vi göra. <3

Anonym    •  

Vi har gjort så, flera år nu. Och det går så mycket bättre! Tomten kommer och lämnar alla paket under granen på natten så då de vaknar får de sakta mak öppna sina julklappar redan från morgonen. Man slipper den där spända stämningen, ingen stress, barnen är glada och framförallt vi vuxna också :)

Anonym    •  

Våra barn alltid hittar julklappar under julgran på juldagen. Om vi firar jul på julafton med finska släkten då kommer tompten och lämnar paket medan barnen var ute och lekte. Hos oss ingen har sett den äkta tomten utan han alltid lämnar gåvor under julgran.

Anonym    •  

Vi hade ett år så att tomten lämna säcken utanför dörren och knacka på o sprang iväg.

Lina    •  

Vi brukar ha tomte, men i år orkar jag inte fixa nån. Jag går och angstar över julafton från november. Vi borde vara på så många ställen, alltid är man sen och stressar vidare. Presenter får barnen både hos mina föräldrar och hos min mans släkt. Där finns dessutom 6 kusiner som drunknar i julklappar, tydligen är det mängden som är viktigast. Plus att i år ska vi medverka i jultablån i kyrkan. Jag tror att tomten har varit och lämnat paket när vi kommer från kyrkan. Så i år missar vi honom (och sparar 50e).

Anonym    •  

Vet flera som slutat med tomte just pga att de blir så stor spänning för barnen, och alla klarar inte av det. När barnen vet att ingen tomte kommer har julafton blivit mycket lugnare och skönare för alla!

Ida    •  

Under min uppväxt hade vi aldrig en tomte, istället så berättade mina föräldrar/mostrar etc att vi barn skulle få hjälpa tomten eftersom han hade så mycket att göra den dagen. Så vi som var barn fick alltså ta på oss tomtekläder eller bara en tomtemössa och agera tomtenissar! Så vi kom alltid in till vardagsrummet bärandes på påsarna med paketen samtidigt som vi sjöng någon julsång, och sedan hjälptes vi tomtenissar åt att dela ut julklapparna till alla! :) Det har jag åtminstone tyckt varit jättemysigt

S    •  

Håller med, skulle gärna skippa tomten, men känns som att kanske barnen ändå blir liite besvikna då...men vet int heller. Och just att julklapparna kommer kvällstid, tänk vad skönt om man fick dem redan på julaftonsmorgon och slapp vänta spänt hela dagen!

Danielas Dagbok    •  

tycker det ni tänkt låter riktigt vettigt! :)

ida    •  

Hos oss var det min mamma som sörjde tomten mest haha. Jag och min bror fick övertala dem att vi inte vill ha nån tomte, men då var vi nog redan tonåringar och visste nog precis vad som hände :D jag själv hade nog alltid svårt att slappna av då tomten var här, var skönare stämning då han hade åkt och vi var bara familjen igen :) så jag tycker din idé låter riktigt bra!

Lotta    •  

När jag var liten hade vi så att julklapparna uppenbarade sej under granen under natten. Sen på kvällen åt vi mat och efter det kom ibland tomten och knackade på, så delade han ut ett paket åt alla, sen måste han åka vidare. Efter det öppnade vi resten av paketen som fanns under granen bara tillsammans med familjen. Då kan man hålla på hur länge som helst och ha det mysigt tillsammans :)
Men jag minns också hur kul det var när vi med min storebror kände igen tomten som kom och viskade till varandra om att vi vet att det är vår farbror :D

Jag måste berätta ännu om en jul som var lite awkward enligt mej. Det var första julen jag spenderade med min pojkvän och hans föräldrar. Vi var bara vuxna mänskor på plats, den yngsta var väl 20år. Hans pappa klädde ut sej till tomte och delade ut julklapparna till oss, sen for tomten och så kom hans pappa tillbaka och alla öppnade sina paket. Jag tyckte det var lite konstigt, men de är lite lustiga människor annors också :D

Anonym    •  

Min pappa brukade gå upp en våning i huset och släppa ner säcken på gården utanför huset. När vi sen vaknade så var säcken där i nysnön och fotspår runt omkring, väldigt magiskt.

Sen fick vi fler presenter på kvällen av mamma och pappa själva, där dom sa att dom hjälpt till tomten. Där fanns även de mer ömtåliga presenterna, haha.

Anonym    •  

Vi har aldrig haft tomte, inte heller hemma när jag var barn. För mig skulle det kännas som ett svek mot barnen att övertyga dem om att tomten finns. Däremot kan vi nog leka med tanken och fantisera om tomten, även om de vet att han inte finns på riktigt. Samma sak med tandfen, barnen vet och har vetat från början att det är vi som ger en peng, men vi låtsas tillsammans 😊 Julklapparna delar barnen ut och det gillar dom.

Karina    •  

Jag försöker göra det som en saga för mina barn. Lite som årets julkalender. Sedan hur den sagan ser ut är ju helt upp till varje familj såklart! =)

monzilla.blogg.se    •  

Vår "tomte" kommer under natten till julafton, men ändå måste de vänta tills kvällen innan de får öppna paketen. Iår blir faktiskt ett tomteår, är väl 5,6år sen sist


Kom ihåg mig?
Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production