DET SOM GÖMS I SNÖ...Jag har hela vintern haft i bakhuvudet hur vår trädgård ser ut, under all snö. Det är mycket vi vill fixa på gården senare i vår/sommar men när man inte sett hur det sett ut har man nästan glömt bort. 

Gräsmattan är en grej som jag ofta glömmer bort att räkna in i vår planering, eller ska vi säga mossmattan. Det är inte några fläckar vi talar om nu utan HELA GÅRDEN. Det finns ju olika medel man kan använda för att få bort mossan men att gå runt och strö ut/spruta känns lagom tidskrävande.

Har ni några tips på hur man mest effektivt får bort eländet? Gräva upp, lägga ut ny jord och så nytt gräs? När kan man börja på? Förutom att det är fult så tycker jag det är så jäkla äckligt att gå barfota på mossa. Så det SKA bort. 
 


Anonym    •  

Lämna mossan, så skönt att gå på barfota :)

Svar: Som jag skrev så tycker jag det känns äckligt, så nä.
JANINA NYLUND

Malin    •  

Vi flyttade in i vårt hus för ett år sedan och vår gräsmatta bestod också mest av mossa. Strö kalk ovanpå snön nu så länge något finns kvar, så smältar det bra ner i marken sen. Vi gödde också vår gräsmatta ifjol med gödsel enkom för gräsmattor. Det var inte svårare än att kasta ut lite gödsel här och där. När vi köpte vår gräsklippare blev vi rekommenderade att klippa gräset väldigt ofta (utan uppsamlare), det skulle till sist ta bort mossan. Det hjälpte faktiskt. När sommaren närmade sig sitt slut så hade vi faktiskt en GRÄSmatta och inte en mossmatta.

Svar: Tack för tipset! :)
JANINA NYLUND

E    •  

För oss funkar det att kalka gräsmattan höst och vår, enkelt att köpa en säck och går snabbt att kasta ut på gräsmattan. Behöver inte vara petnoga, funkar fint för oss! 😊

Svar: Menar du då att det är ett sätt för att hålla bort mossan? Det ska jag komma ihåg isåfall.
JANINA NYLUND

Anette    •  

Vi hade problem med mossa då vi bodde i radhuset. Vi köpte mossmedel för gräsmattor. Först räfsade jag och sedan strödde jag ut detta och lät det sjunka in. Efter ngn vecka så var mossan svart och död och då räfsade jag hela igen. Sen började gräset komma igenom och det blev en fin gräsmatta. Tyckte inte att det var specillt jobbigt men det är klart vi hade inte så stor gräsmatta då. Betydligt jobbigare tycker jag det varit att få till en ny fin gräsmatta vid vårt nybyggda hus.....

C    •  

Lufta (skär sönder mossmattan så gräsrötterna får syre, kalka/järnsulfat, gödsla, sprid gräsfrön om mycket mossa, se till att ha väldränerad mark, ni bor typ i skogen så ha gräsfrön anpassad för skugga, klipp varje vecka till 3-4 cm längd, använd gräsmattan.

Anonym    •  

Vi har också mycket mossa och blev tipsade om att gödsla gräset med gräsgödsel så att det "tar över". Verkar som om det är lättare att göra gräset frodigt än att enbart ge sig på mossan! Har dock inte testat än.

Irene    •  

Mossa kommer ju när marken är för sur så att sänka Ph värdet, med tex. kalk som de innan sagt så borde hjälpa.
Gödsla gräsmattan eftersom gräset behöver mera gödsel än mossan, och kanske inte därför orkar växa igenom mossan.
en annan sak så är ju att tänka på om er tomt är väldigt skuggig att kanske plantera gräs som tycker mer om skuggiga platser.


Kom ihåg mig?
Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production