SVAR PÅ FRÅGESTUNDEN DEL 2

 

"Vad har svärisarna tyckt om renoveringen av ert hus, dvs deras gamla hus? Har de tyckt att ni förstört det eller har de gillat förändringen? Trivs ni i hemmet nu?"


SVAR:
Jag vet faktiskt inte vad de tycker. Om du syftar på trivseln efter renoveringen så är det ju väldans mycket trevligare att vistas här nu! Jag ville ju få klart renoveringen så snabbt som möjligt för att kunna slappna av och känna mig som hemma, och det gör vi nog nu även om själva byn och huset i sig inte känns helt rätt. Ibland brukar vi fundera på hur det såg ut före och hur det skulle kännas om jag inte ändrat om i princip allt.. vi skulle definitivt inte trivas lika bra, och det skulle inte kännas som vårt hem.
"Vad fick du för reaktioner av din familj när du berättade att du hade fått kontakt med din avlidne far?"

SVAR:
Min familj är väldigt öppen och vi tror alla ungefär likadant. Både min mamma och alla systrar har varit med om märkliga saker efter pappa gick bort som inte gått att förklara, saker som genast fått oss att tänka på pappa. Livet efter döden och besök från andra sidan är inte något otänkbart för oss, så ingen ansåg det vara konstigt när jag berättade om allt. Alla tyckte bara det var häftigt, och jag tror alla tyckte det var skönt att få en bekräftelse på att han faktiskt finns hos oss hela tiden.


"Finns det något i livet du verkligen ångrar att du gjorde respektive inte gjorde?"

SVAR:
Jag tror stenhårt på att man inte ångrar saker man gjort, utan saker man inte gjort. Jag tror även att allt händer av en anledning och även om jag gjort misstag i mitt liv så är det inget jag ångrar. Jag skulle inte vara var jag är idag ifall saker och ting inte skulle blivit som de blev. Alla har en förutbestämd väg de ska gå genom livet och även om man lyckas ta små genvägar eller omvägar så hamnar man alltid tillbaks på rätt spår förr eller senare. Men en sak som jag kan säga att jag ångrar, är att jag inte spenderade mer tid med pappa när han levde.
"Vad gör Daniel om dagarna nu för tiden?"

SVAR:
Samma som han gjort de senaste snart 6 åren :) Han jobbar på Mirka och när han inte jobbar så är han hemma.
"Har ni fortfarande drömmar om att flytta till Sverige?"

SVAR:
Jag har nog kvar mina, för jag tror inte jag har en chans att få ett så bra jobb inom det yrket som jag siktar mig in på, när jag inte kan flytande finska. Daniel har ju en bra arbetsplats och där behöver han bara svenska så han känner väl inget större behov av att flytta. Hur det blir sen när jag är klar med skolan OM jag slipper in, vet jag inte. Jag kommer nog i alla fall söka jobb i andra länder än Finland.

"Var ser du dig själv om 5 år?"

SVAR:
Jag är helt klar med skolan och jag har just fått anställning vid ett arkitektbolag var jag ska jobba som inredningsdesigner och planera allt från kontorsutrymmen och shoppingcenter till egnahemshus. Jag tjänar bra med pengar och vi har planer på att sälja huset och antingen bygga ett eget hus eller köpa ett färdigt inom snar framtid. Milou och Joline går i lågstadiet och Nicolina går i högstadiet, och livet känns bara SÅ härligt! Vi har överlevt alla jobbiga, fattiga småbarnsår och det råder en ljus tillvaro över vardagen. Jag har just fyllt 30."Om du fått frågan för 5 år sedan, hade svaret skilt sig mycket från vart du befinner dig nu?"


SVAR:
För fem år sen var Joline bara två månader. Min blogg befann sig i sina glansdagar och min vardag då handlade om allt från parkhäng till bloggsamarbeten och intervjuer i både radio och tidningar. På den tiden hade jag nog mest huvudet bland molnen, jag kan inte minnas att jag skulle haft något specifikt som jag siktade på. Jag visste inte vad jag ville bli "när jag blev stor", jag kunde inte tänka mig jobba med ett vanligt jobb, allt det där kändes bara så avlägset. Jag var väl naiv på den tiden och trodde nog att vi på ett eller annat sätt skulle flytta till Sverige eller USA, jag hade inte riktigt fattat hur SVÅRT det är i praktiken.  Det är inget man bestämmer sig för att göra bara för att man vill. Speciellt inte med två små barn. På den tiden drömde jag om kändisskap (att bloggen skulle leda till nåt annat), pengar och ett eget hus, och jag antar att jag då på den tiden såg mig själv med allt det inom fem år. Så ja, det skiljer nog väldigt mycket. Även om jag fortfarande är en drömmare så tror jag att jag har bättre och verkligare svar på mina drömmar nu. Det jag drömmer om nu är mer uppnåeligt. 

"Gifter ni er främst för barnens skull?"

SVAR:
Vet inte riktigt hur jag ska ta denna fråga. Vi blev tillsammans som tonåringar, förlovade oss, fick barn, hållit ihop genom alla år av upp- och nedgångar, och väljer att gifta oss när vi varit tillsammans i 10 (!!) år. Att det skulle vara för barnens skull, och dessutom FRÄMST för barnens skull, kan jag inte begripa att någon ens kan fundera på. Vi har liksom motbevisat alla odds för par i vår situation och skulle man gifta sig för barnens skull så skulle man kanske inte vänta 10 år. Så nej, vi gör det inte för barnens skull även om de såklart är jätteglada. Vi gifter oss för kärleken, för att vi vill leva resten av våra liv tillsammans, för att vi vill gifta oss helt enkelt. 
"Kommer vi få svar på Nicolina frågestunden också? Hihi"

SVAR:
Haha oj jag hade helt glömt bort att det var nåt sånt också! Njäe, någon vlogg av Nicolina lär det inte bli. Jag minns att jag försökte filma in svaren, men då ska det redigeras också och där har det lämnat. Jag skulle förstås kunna ställa samma frågor till henne och skriva ner hennes svar, ifall det skulle va intressant?  

"Är det helt uteslutet med ett barn nr 4?"

SVAR: 
Ja, det är nog så gott som helt uteslutet. Vill inte alls ha fler, tycker det är så bra som vi har det nu med åldersskillnader och antal. Det är tripp, trapp, trull och jag tycker vår familj känns komplett. Skulle vi inte vara så unga ännu så skulle jag nog vara helt beredd på nån permanent lösning, men när vi ännu är så unga känns det nog riskabelt IFALL vi skulle ångra oss om några år. Man vet ju aldrig, men som det känns nu är vi nog helt färdiga. Skulle jag råka bli gravid i misstag vet jag dock inte vad vi skulle göra.
"Vad använder ni för preventivmedel?"

SVAR:
Säkra metoden. Jajaja jag vet att det inte anses vara säkert, MEN i kombination med avbrutet känner vi oss nog säkra. Vi tycks ju vara superfertila båda två eftersom vi blivit gravida direkt vi försökt, min ägglossning är on point varje månad MEN! En gång funkade det inte. Då var min ägglossning två veckor sen och vips så blev Milou till. Därför har jag börjar överväga prova på Natural Cycles. Är det någon här som använder sig av det och är det något ni kan rekommendera? Efter min tredje förlossning känner jag tydligt av när jag har ägglossning, men det skulle ju va bra att kunna ha ännu bättre koll.  

"Du nämnde i ett inlägg en gång (om jag inte minns helt fel) att du skulle skriva mer i ett annat inlägg om din tro. Vet inte riktigt vad du menade med det, men jag funderar bara om du är troende, på vilket sätt isåfall? Jag tycker det är intressant att höra om olika personers tro och icke tro och se från olika personers synvinklar. Vad har du för "erfarenheter" inom tro osv. Råddig fråga men svara på de du tycker haha :)"

SVAR: 
Visst är det intressant att höra om vad andra har för tro! Jag har som sagt nog tänkt skriva ett eget inlägg om just den saken, eftersom det kan bli rätt långt. Jag tror alla har en egen tro, vissa säger att de inte tror på någonting men TRO kan ju vara så mycket mer än bara något religiöst. Själv är jag inte religiös, jag hör inte till kyrkan längre och jag tror inte på bibeln. Men som sagt, mer om det i ett separat inlägg. Ska nog ta tag i det och försöka få det nerskrivet. 
Cecilia    •  

Hej Janina! Jag kan varmt rekommendera boken "Taking charge of your own fertility" till dig :) https://www.youtube.com/watch?v=CukhK6hHpQg

Anonym    •  

Jag använde p-datorn pearly i ett år innan vi bestämde oss för barn (så för tillfället ligger den nerpackad i väntan på vår lilla). Var riktigt nöjd och tyckte det fungerade bra. Hoppas på att kunna börja använda den igen men det som kan vara utmanande med att använda den om man har barn är att temperaturen egentligen bara är korrekt ifall du fått sova ordentligt på natten. Sen kostar den en hel del så på det sättet är väl natur cycles bättre om man bara vill prova någon månad :)

Elli    •  

Kan tala om för dig direkt att ingen app, eller andra verktyg typ p-dator o liknande, är mera säkrare än ditt eget omdöme och kommer inte tillföra någon större säkerhet än din egen kunskap. Det är bara logiskt: alla de verktygen gör beräkningar beroende på "input data"; matar man felaktiga data, får man felaktiga resultat. Och för att kunna mata in rätt information måste man kunna tolka kroppens signaler på rätt sätt. Men om man KAN tolka kroppens signaler på rätt sätt, så behöver man knappast något annat verktyg.

I ditt fall blir det dessutom omöjligt att basera på kroppens temperatur. Det krävs rätt så mycket för att morgon tempen ska vara pålitlig: man ska gå lägga sig och gå upp samma tid varje dag, man ska inte gå upp under natten, man ska inte stressa, man ska inte vara förkyld osv. Allt detta är praktiskt taget omöjligt när man har tre små barn.

Om du vill förlita dig på naturliga metoder så det enda du kan gå på är slemmet. Rekommenderar också boken "Taking charge of your fertility" men det kan ta en tid att lära sig.


Kom ihåg mig?
Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production