VÅRENS HITTILLS BÄSTA KÖP

För någon vecka sen klickade jag hem varsin fodrad galonhalare åt J och M. Ett av det absolut värsta med småbarnsåren är väl ändå att hålla på med galonbyxor ovanpå vinterhalare. Det känns ju aningen onödigt med alla olika slags ytterkläder (snart ska de ha skalkläder igen), skulle va så enkelt ifall det räckte med en sorts halare från senhösten till vårvintern, och det skulle ju isåfall vara just en sånhär halare men den skulle ju inte va tillräckligt varm då när det är 10-20 minusgrader. 

Men som vädret är just nu är den helt perfekt. Fatta vilken känsla att kunna ta in den i duschen och bara duscha av den all lera och smuts! De gillade halaren på dagis också, för det är ju nog minst lika jobbigt för dagistanterna att krångla på allas galonkläder. Huhhu! Blir svettig av bara tanken. Och barnen (mina i varje fall) avskyr också allt extra krångel när galonkläderna ska på och av. Roligt att jag köpte exakt likadana åt dem också, tror det är första gången de har likadana kläder faktiskt. Så där har ni ett tips! Jag önskar att jag skulle ha köpt sånahär tidigare, så skulle jag sparat många nerver. Jag beställde tjejernas från Ellos. 

SOCKERSTREJK


Nu har jag lagt i en högre växel, igen. Träningen alltså. Jag hatar hur det går i vågor vissa perioder, jag önskar att det skulle vara enklare för mig att hålla det mer regelbundet året runt men när det kommer perioder när något annat i mitt liv kräver extra tid eller energi så är det alltid träningen som lämnar bort. Och det enda jag vinner på det, är tid. Jag får mer tid för något annat, men så mår jag istället sämre. Kosten blir automatiskt sämre också när jag inte är aktiv med träning och motion, och då blir det ju bara kaos av det hela. Det blir socker och snabba kolhydrater och jag blir bara sååååå trött på mig själv. För jag mår.inte.bra av det. 

Just nu sockerstrejkar jag och tänker göra det så länge jag bara orkar. Inte så att jag läser på varje förpackning och lämnar bort allt som innehåller mer än 0g socker, men allt överflödigt lämnar jag bort. Godis, kakor, glass, lemonad och sötade produkter som fruktyoghurt, söta müslin o.s.v. Om jag blir bjuden på kalas så tackar jag inte nej, men jag köper inte hem något. 

Detta gör jag av två orsaker: 1. Socker är ju som kanske vi alla vet gift för kroppen och jag är otroligt känslig. Har superlätt att bli beroende och hatar att ständigt känna ett sötsug i vardagen, vilket jag gör när jag äter socker, även fast jag försöker hålla det till helgen. 2. Jag vill minska på mina s.k. love handles. Och innan ni hinner tänka tanken så NEJ självklart vet jag att jag inte är fet, men det fett jag faktiskt har lagras på ett och samma ställe och fett som lagras just bak på höften sägs bero på att man har obalans i blodsockret/äter för mycket kolhydrater. Och när jag ser valkarna som pöser över byxkanten på sidorna så ser jag inte bara fett, utan jag förknippar det även med all skit som jag kan stoppa i mig. Det är liksom när jag vet att det inte beror på att jag ätit för stora portioner näringsrik mat och fått energiöverskott därifrån, utan tomma kolhydrater som inte gör annat än skada som det blir något negativt. 

Jag känner av resultat redan nu, och då har jag bara varit lite över en vecka utan socker. Jag är piggare, gladare och känner mig lättare i kroppen. Bara det känns ju som en vinst, och jag är stolt över varje dag som går och jag inte faller för frestelser. Men det gäller att ta en dag i taget och kämpa på, för vissa dagar är nog kämpiga men jag fokuserar på att det blir lättare med tiden. 

LINSSOPPA & GLUTENFRI LIMPA

Tidigare i vinter när jag hade problem med magkatarr mådde jag inte bara illa, jag tappade även matlusten totalt. De stunder som jag faktiskt kände mig sugen på mat så fick jag ont i magen och kände mig mätt redan efter några tuggor. Nu är det mycket bättre (tack vare att jag trappat ner antalet jobbtimmar/vecka) och det är bara vissa dagar som jag känner av illamåendet och mättnadskänslan. Något som dock består är att jag i princip slutat äta kyckling och fisk. 

Jag har ju aldrig ätit rött kött men kyckling och fisk har jag ätit. När jag fick magkatarr i höstas var det dock något som jag fick obehag av och jag blev illamående av bara lukten. Nu när jag blivit bättre har jag inte lika stort obehag men jag känner att jag inte har någon anledning att fortsätta äta varken kyckling eller fisk. 

Så man kan säga att jag blivit vegetarian på riktigt nu. Det senaste året har jag faktiskt tänkt tanken fler än en gång, att övergå helt till vegetariskt, men jag har inte orkat ta itu med det. Nu när jag blev sjuk hade jag ju inget annat alternativ än att lära mig nya maträtter som ger mig den näring jag behöver och jag måste säga, för mig känns det mycket mer naturligt att äta t.ex. bönor och linser än kött. 

Idag provade jag en soppa som jag länge tänkt prova på, nämligen linssoppa. Jag var skeptisk till en början och tyckte den verkade lite lam, tänkte att den inte skulle göra mig mätt, men så fel jag hade! En portion gjorde mig mätt och belåten. Den var riktigt god och kommer nog fortsätta tillredas här hemma ofta har jag på känn. Ni hittar receptet HÄR

Till soppan hade jag gjort en glutenfri limpa som jag hittat HÄR. Jag gjorde dock om receptet lite eftersom jag inte hade alla ingredienserna hemma. Lingonsylten bytte jag ut mot rivna morötter, det mörka mjölet bytte jag ut mot hirsmjöl, naturella yoghurten bytte jag ut mot turkisk yoghurt och cashewnötterna bytte jag ut mot paranötter. 

 
Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar Inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production