JOLLY'S BREAKAWAY

 
Ni som känner Jolly vet att hon hör till den lugnare sorten. Hon är helt klart precis som jag, introvert och högkänslig och det har varit tydligt så länge hon funnits. Hon har tidigare haft det väldigt jobbigt i sociala situationer och vi brukar skämta om att hon är den som aldrig kommer flytta hemifrån. Ja, ni som hängt med genom åren känner säkert till storyn, de senaste två åren har det blivit mycket bättre men nu i höst har det verkligen hänt grejer. Hon har alltid dragit sig bakom, i Nicolinas skugga och varit lite av hennes sidekick, men nu vet ni, nu tar hon kommandot!

Vartefter som Milou blivit äldre så har de två blivit väldigt tighta. De leker huuur bra som helst och kan hålla på i timmar! De blir båda så uppslukade av leken så man som förälder kan känna sig överflödig en hel dag om det riktigt vill sig. Nicolina är inte hemma lika mycket hon längre eftersom hon slutar skolan klockan 15 två dagar i veckan och när hon inte är i skolan så är hon med någon kompis eller bara annars spårlöst försvunnen. Så Jolly har fått smaka på hur det är att vara arbetsledare, och det har visat sig vara totally hennes grej. 

Till skillnad från Nicolina som kan vara väldigt hård, sträng, otålig och lite av en ångvält? så är Jolly en mjuk, sansad och tålmodig arbetsledare. Hon ser alltid till att planerna hon har stämmer överens med vad Milou klarar av. Märker hon att det inte funkar, så ändrar hon taktik eller så leker de något annat. No biggie. Hon tar ansvaret på så stort allvar, och nu vill hon ut och upptäcka världen på egen hand. Och gärna med Milou i släptåg. 

I somras tappade jag helt bort de två en dag när vi var ute. De var i skogen och lekte, och plötsligt var de spårlöst försvunna. Jag ropade och sprang in i skogen och sökte, men det hördes inte ett ljud ifrån dem. Nicolina kom hem från skolan och blev helt panikslagen när jag berättade att jag inte kunde hitta dem. Hon gick som vanligt från 0 till 100 på en sekund, började ropa så högt hon kunde och grät helt hysteriskt för hon var helt övertygad om att någon tagit dem (som den dramaqueen hon är). Hon cyklade till mommos för att se om de gått dit och jag gick upp i skogen igen för att se om jag skulle få syn på dem. Då hörde jag barnröster och där ser jag att de kommer gåendes hand i hand från motionsspåret. Glad i hågen båda två, och Milou berättade att de varit ute på en skogspromenad. Såklart Jollys idé. 

När de är ute på gården så känner vi oss trygga fastän varken jag eller Daniel är ute med dem. Vi har ju bott här i två år och de har kojor lite överallt här i skogen. Man ser dem oftast, och ser man dem inte så hör man dem alltid. Vi litar på dem och de har hittills visat att vi kan göra det. Framtills en dag när Jolly och Milou var ute på gården och lekte, och plötsligt fick jag ett meddelande från min mamma (som är vår granne) var hon frågar ifall J och M får gå iväg själva? Vilket de såklart inte får, så Daniel hoppade på cykeln och hittade dem utanför butiken. Då hade de gått dit och köpt varsin slickepinne. Let's take a moment och föreställ er den synen, när man sitter i kassan och så stövlar en 5-åring och en 3-åring in, tar två slickepinnar och betalar med 40 cent (som de pillat ur Milou's spargris). Och tänk hur konversationen har gått under promenaden dit! Sen fick jag veta av Daniel att detta tydligen hänt en gång tidigare när jag inte varit hemma. 

Som ni kanske märker så är Jolly helt out of control för tillfället, hon vill göra allt på egen hand och ta kommandot. Skulle det inte vara just Jolly som det handlar om så skulle jag kanske inte varit lika road, men på det sättet som hon gör saker och ting så blir allt bara så komiskt, fastän det såklart kan gå väldigt illa. Hon är fortfarande försiktig och eftertänksam så nåt ordentligt galenskap ställer hon ju inte till med. Ännu. Det är bara så befriande att se glöden i henne! Glimten i ögat, ivern när hon har en plan, som oftast bara jag kan genomskåda eftersom jag förstår hennes tankesätt på en helt annan nivå. Jag får ofta "översätta" hennes handlingar och kroppsspråk åt resten av familjen. Hon har så roligt tankesätt också, alltid haft. Allt skumt som pågår här hemma så är det oftast hon som ligger bakom. 

Häromkvällen blev hon bjuden att komma och leka hos sin bästis från förskolan, och jag har aldrig sett någon slänga i sig middagen så snabbt. Det var första gången hon skulle cykla iväg själv till en kompis, utan Nicolina, och det riktigt lyste om henne. Det fanns inte en tvekan, inte en tvivlan. Det är så olikt henne att bete sig såhär, och det är inte alls på samma sätt som när Nicolina började pröva sina vingar. Jolly beter sig som Törnrosa, som om hon sovit i hundra år och nu har hon äntligen vaknat. Hon är en riktig livsnjutare dessutom, alltid glad och tar dagen som den kommer. 

Om tre veckor fyller hon 6 år, och då ska hon få ställa till med sitt första kompiskalas. Det ska bli väldigt intressant att se. Det ska bli väldigt intressant att se vad det blir av henne när hon blir äldre. ♥

 


Tina    •  

Wow! Va härligt att hon blommat ut! <3 Jättefint inlägg!

Svar: Visst är det härligt :) Tack! <3
JANINA NYLUND

Anonym    •  

Vilket fint inlägg :) har en snart 4 åring som också helt klart är högkänslig och har haft det jobbigt i sociala situationer. Känner också att folk missförstår henne å att jag behöver "förklara" vad hon menar , är också själv högkänslig å ser att folk inte förstår det ibland , som att det är nåt negativt med att va blyg .

Svar: Har också märkt att det är vanligast att folk tycker att det är en dålig egenskap och att man borde jobba på att ändra på sig, fast det borde ju vara precis lika acceptabelt att vara blyg och känslig som det är att vara social och okänslig. Jag har lärt mig nu att inte känna mig dålig p.g.a. att jag är introvert, för det är ju bara så jag är skapt och inget jag kan ändra på. Våra högkänsliga döttrar kan skatta sig lyckliga som har oss mammor som förstår dem och kan hjälpa andra att förstå :)
JANINA NYLUND

Anonym    •  

Fint inlägg :)

Anonym    •  

Blir alldeles varm i hjärtat av att läsa detta inlägg! 😊

Clara    •  

Åhh, vilket feel good-inlägg! Ler med hela ansiktet när jag läser. Jag har följt dig ända sedan Nicolina var en liten bebis och det är så fint att få vara med och ta del av resans gång genom ditt bloggande. De verkar vara så förståndiga och kloka, alla tre. <3

Rebecca'    •  

JANINA! Ha du sitt på mammor och gravida i österbottens:s fb om kvinnan som söker barn ti reklam fö en klädbutik? Nicolina!

Svar: Joo ja ha sitt! :D Nicolina e anmäld och hoppas på tur ;)
JANINA NYLUND

Anonym    •  

Har du nått tips om hur man slipper spänningshuvudvärk?? Har haft huvudvärk över en vecka nu,har varit till läkare.

Svar: Det är regelbunden massage som gäller. I höstas gick jag en gång i veckan och behandlade trigger-punkter som jag hade lite här och var, det är enda som hjälper. Det går tyvärr inte att "bota" spänningshuvudvärk eftersom det orsakas av spänningar som man främst själv orsakar främst av stress. I mitt fall så är det min högkänsliga personlighet som ställer till det för mig eftersom jag blir lätt stressad och "lagrar" stress och känslor i ryggen. Jag har haft detta problem (värre vissa peroder, men aldrig att jag går typ en månad utan huvudvärk, oftast har jag huvudvärk minst en dag i veckan) sen 2012 så jag vet hur jobbigt det är. Men det enda som hjälper är att hitta en bra massör och förstås försöka eliminera onödig stress, göra avslappningsövningar och stretcha rygg och nacke dagligen.
JANINA NYLUND


Kom ihåg mig?
Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production