MIN NITLOTT I LIVET

Det blev en längre paus här nu än vad jag hade tänkt. Jag påbörjade ett inlägg för flera veckor sen som blev så långt men aldrig tycktes få något slut, så när jag inte fick det klart så lämnade det bara. 

Inlägget handlade om min huvudvärk men jag kom rätt snabbt på att det inte är så himla intressant för andra att läsa en kilometer lång utläggning om mina krämpor så jag visste inte riktigt vad jag skulle göra av texten. Ändå är det en så stor del av min vardag tyvärr, så när jag loggade in här idag för att skriva om något helt annat, blev det sist och slutligen så att jag gick in på mina utkast och förkortade den flera veckor gamla texten. Huvudvärken är trots allt ständigt aktuell i mitt liv så man kan väl säga att den förtjänar lite plats även här. Joline sa till mig en dag, att ifall jag skulle vara en Pokemon
, så skulle jag vara en Psyduck. Ankan som har kronisk huvudvärk och frigör psykiska krafter när den blir alltför illa, hehe. Några krafter kan jag dock inte hålla med om att jag har när det är som värst, för då ligger jag nog bara i sängen och kämpar för att överleva. 

Vad jag kan minnas så började det väl egentligen redan när jag var 15, då fick jag glasögon som jag skulle ha när jag t.ex. satt vid datorn eller såg på tv. De skulle jag ha under ett års tid eftersom mina ögon inte hade "hunnit med" när jag vuxit. Minns jag rätt så blev det lite bättre men nog fick jag dras med mer huvudvärk än vanligt ändå. 

Efter att jag fött Joline, alltså mot slutet av 2011, upplever jag att det blev snäppet värre igen. Sen dess har jag haft huvudvärk oftare än normalt och den har varit mer intensiv. Jag har börjat kalla det för migrän, även om det ändå inte är helt som migrän men styrkan verkar vara den samma och det är enklast att kalla det så för att folk ska ha mer förståelse.

Sen vi flyttade hit till huset för tre år sen har det trappats upp rejält. Vet inte om det beror på att jag i samband med flytten började studera till målare och dessutom samtidigt ytrenoverade här hemma hela första året. Men sen dess har jag haft huvudvärk flera dagar i veckan. Det senaste året har det varit riktigt jävligt, jag har blivit helt sängliggande minst en gång i månaden. Började gå regelbundet på massage förra sommaren och det har blivit minst en massage i månaden sen dess. Varje gång är jag lika spänd och alltid har jag triggerpunkter lite här och där, trots att det ibland bara gått två veckor sen senaste massage. Det är inte hormonrelaterat eftersom den kan slå till när som helst under menstruationscykeln. 

Min massör är påväg att flytta till Sverige så man kan säga att jag fått en spark i röven att hitta nåt som hjälper mer än tillfälligt. Jag övergick till en naprapat i augusti som jag hann gå till några gånger. Hon tog bort flera låsningar som jag hade i både rygg och nacke och jag kände mig mer rörlig än jag gjort på länge! Men jag hade något i nacken som inte ville släppa. Så därifrån blev jag hänvisad till en fysioterapeut som jag hittills gått till två gånger. Han hittar inget som tyder på något särskilt förutom det där i nacken som inte han heller lyckats få bort. Det gör så otroligt ont när han "vrider" huvudet (sådär onaturligt som fysioterapeuter gör) åt vänster sida, det tar liksom stopp. Trodde verkligen att detta skulle vara lösningen på mina problem men tydligen är det mer komplicerat än jag hade trott. 

Det finns inte mycket mer han kan göra så han rekommenderade att jag försöker få en läkare att skriva en remiss till magnetröntgen. Eftersom jag haft det så många år och provat på flera olika behandlingar utan större framgång så kan det vara värt att se hur nacken egentligen ser ut. Jag har inga symptom som tyder på diskbråck, är rörlig och kan vrida huvudet åt alla håll utan problem (förutom sådär extremt då), så det är nog märkligt att jag ska ha sånahär problem med huvudvärk. Jag kan dessutom inte träna överkroppen ens utan att få hemsk huvudvärk dagarna efteråt. Kan inte arbeta med armarna högt (t.ex. måla), kan inte sitta och titta neråt en längre stund på t.ex. läxorna, kan inte vända huvudet liiiite åt sidan när jag ser på en lärare under en lektion. Jag kan i princip inte göra något som belastar nacken eller axlarna ens lite utan att få så pass tung huvudvärk så jag inte kan fungera normalt efteråt. Och värkmedicin hjälper så gott som aldrig heller. 
Han kunde boka en tid till privatläkare men vi kom överens om att jag ska försöka lyckas via en allmänläkare först. Wish me luck....

Så att, så ser min nitlott ut i detta liv. Mitt mål är att hitta lösningen på problemet före jag blir färdig med skolan så att jag sen inte har det som stoppar mig från att jobba med det jag vill. Anonym    •  

Har du varit till Joonas Roslund i Jakobstad? Hade lite liknande problem flera år, varken massage eller naprapat hjälpte. Men han kunde fixa problemet. Tror han e kotsättare? Rekommenderar verkligen!

BellaViktoria    •  

Hej! Ville bara skriva att på basen av det du beskrivit, har jag en idé om att de eventuellt kan vara något som heter Arnold Chiari Malformation. Så jo en magnetröntgen skulle va bra att gå på för att utesluta dedär. Kämpa på, vet hur de är att gå med huvudvärk mest hela tiden 😯

Anonym    •  

Oletko kuullut Arnold-Chiari epämuodostumasta?

Anonym    •  

Ari lappinen i jeppis är väldigt duktig!

Angelica Wåhlin    •  

Hoppas du hittar en lösning som verkligen hjälper!

Mrs J    •  

Hej Janina! Tråkigt att du har sån besvär med huvudvärken! Jag ska ge dig ett seriöst tips ; "Jäsenkorjaamo Karola Känsälä" i Kaustby! Kolla upp på fb, och boka tid där via till Karola, eller Heikki Jylhä. De har magiska fingrar, jag lovar! Vet inte vad jäsenkorjaus heter på svenska, men vi brukar tala om "klöuryckare". Du har antagligen sned rygg&nacke på ett sätt som varken naprapat, fysioterapeut eller läkare förstår sig på. Det fixar Karola eller Heikki på ett nafs! Det gör inte ont, och en jäsenkorjaus på 20 min kostar 22 €. Båda pratar nog svenska, fast fb sidan är bara på finska. Det känns som att du provat det mesta utan resultat, men jag säger bara - ge detta ett försök! Jag och många i min närhet har fått enorm hjälp därifrån!! =)

C    •  

Hej varför inte testa homeopati? Ni hade ju stor framgång med Joline och det kan ju absolut hjälpa dig också :-)

Jenny    •  

Synd att du har såna problem med huvudvärk. Jag kan rekomendera detta ställe åt dig. Har själv varit hit och fått hjälp med mina krämpor, denna behandling är smärtfri och effektiv.
https://m.facebook.com/pages/category/Professional-Service/Vaasan-Mobilisaatiohoito-Vasa-Mobiliseringsbehandling-975758239184153/?locale2=sv_SE

Lycka till och hoppas verkligen att du skall slippa huvudvärken som har plågat dig länge.

sofia    •  

Tampades med likadan huvudvärk förra sommaren. Visade sig vara en massör och naprapat som knäckt mig lite "fel" i bröstryggen.. vilket ledde till att jag väldigt lätt fick spänningar från skuldrorna upp över nacken/halsmusklerna på sidorna som sedan slutade i 2 triggerpunkter i bakhuvudet. Hade tillochmed problem med ögonen och svindel och det visade sig att triggerpunkterna som var irriterade i bakhuvudet satt ihop med synnerven. Tog mig 3 månader att få bukt med det och kom efter 4e! gången till rätt fyisoterapeut, som stretchade mina halsmuskler och manipulerade lätt (inget knak och brak) och smärtan försvann. Fick också rehab övningar att ta till när halsmusklerna började kännas stela igen, oftast vid stress får jag besvär igen. Hoppas det löser sig för dig. Huvudvärk är hemskt att leva med länge :(


Kom ihåg mig?
Halvvägs mellan tjugo och trettio. Mor, fru, husägare. Studerar inredningsdesign vid Yrkeshögskolan Novia, målare (ytbehandlare) sedan tidigare. Dagdrömmare, HSP och introvert. Gillar det spirituella och andliga men är inte religiöst troende. Blir glad av styrketräning och snälla barn. Blev mamma som 17-åring och bloggade tidigare om 'mitt liv som ung mamma'. Nu är jag bara en vanlig mamma och bloggen handlar om ett sådant liv.

Fotograf av header: Ellen Kivistö Production